A város

Kecskemét

Kecskemét a Duna-Tisza közének nagy múltú, meghatározó jelentőségű városa gazdasági, kulturális és tudományos területen egyaránt, Bács-Kiskun megye megyeszékhelye. A kulturális programjairól, építészeti alkotásairól, homoki lovasturizmusáról, színházi életéről, szőlőkultúrájáról, és ízletes kajszibarackjáról nevezetes a 110 ezer lakosú "hírös város".Az ország minden részéből könnyen megközelíthető, Budapesttől autópályán kb. 45 percnyire fekszik.

További részletes információk a www.kecskemet.hu oldalon találhatók.


Főbb nevezetességek:

Szent Miklós templom

A város legrégebbi fennmaradt építészeti emléke a Szent Miklós templom, melyet a 14. században építettek. Az eredetileg román stílusú épület a 17.-18. században nyerte el mai késő barokk arculatát. 1543-64 között közösen használta a katolikus és református felekezet. Ma Barátok templomának nevezik.

Református templom

A kecskemétiek közvetlenül a szultántól kaptak engedélyt, hogy 1660-1684 között megépítsék a református templomot. A korai barokk épület a török hódoltsági területen az egyedüli kőtemplom volt. A rokokó stílusú szószék Himer József budai asztalosmester munkája.

Kodály Intézet

A Ferences kolostor épületét 1700-1763 között több szakaszban építették. Ma a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetnek ad helyet, amely a híres zeneszerző nevelési elméletének oktatását tűzte ki célul. Az épület kerengőjében Kodály Zoltánról életútját bemutató kiállítás tekinthető meg.

Szentháromság szobor

A színház előtt álló homokkőből faragott műalkotást 1742-ben emelték Kecskemét mezőváros lakosai hálából, hogy a város megszabadult a pestisjárványtól. A járványban 5970 lakos halt meg, amely a város csaknem egyharmada volt. Az alkotó: Leopoldo Antonio Conti volt.

Piarista Kollégium

Hütl Dezső tervei alapján épült 1825-1832 között klasszicizáló stílusban. Az intézmény csaknem 300 éve működik és számos híres magyar volt a diákja. Például Katona József, Táncsics Mihály, Klapka György is.

Nagytemplom

A főtéren épült Nagytemplom az Alföld legnagyobb copf stílusban épült székesegyháza. 1774 és 1806 között épült Oswald Gáspár piarista építész tervei alapján. A bejárat két oldalán az 1848/49-es szabadságharc során elesett hősi halottak emlékműve áll. A torony 73 méter magas, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Városháza

A magyar szecesszió kiemelkedő példája, melyet Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezett. Az alapkövet 1893-ban rakták le, és az épület alig két év alatt épült fel. A díszterem festményeit a híres magyar festő Székely Bertalan készítette. A berendezés korabeli, minden kézműves-ipari munkával készült. A baldachinos erkélyen minden órában harangjáték hangjai csendülnek fel.

Újkollégium

A református templommal szemben áll az 1912-ben Mende Valér tervei alapján épült újkollégium. Az épületen a szecessziós stílus és az erdélyi motívumok egyaránt felfedezhetők. Ma az épületben református múzeum, valamint általános iskola és gimnázium működik.

Ifjúsági Otthon

Az épület valamikor az Iparegylet székházának épült 1906-1907-ben szecessziós stílusban. Tervezői Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. Ma Ifjúsági kultúrközpont és mozi működik az épületben.

Katona József Színház

A Milleneum alkalmával épült neobarokk színházat Hellmer és Fellner, korának két híres építésze tervezte. Nevét a város híres szülöttéről, Katona Józsefről kapta, aki az első magyar nemzeti dráma megalkotója volt.

Cifrapalota

Az épületet a magyar szecesszió mesterműveként tartják számon. 1902-ben épült Márkus Géza tervei alapján. A homlokzat színes majolika betétei és a mázas cserepek a pécsi Zsolnay-gyár termékei. Ma a Kecskeméti Képtár működik benne.

Zsinagóga

A mór-romantikus stílusban 1864-68 között épült egykori zsinagóga ma konferenciák helyszíne. A Tudomány és Technika Házában őrzik Michelangelo 15 szobrának hiteles másolatát.

Evangelikus templom

A híres építész Ybl Miklós tervei alapján épült 1862-63-ban neoromán elemeket felhasználva. A templom alaprajza görög-kereszt alakú, belső tere puritán, fő látnivalóját a keleties motívumokat hordozó oltár adja.

Görög katolikus templom

A Kecskeméten letelepedett görög kereskedőcsaládok templomépülete 1824-29-ben épült. A nemesen egyszerű klasszicizáló épületet Fischer Boldizsár tervezte. Udvarában ikonmúzeum működik.

Kellemes időtöltést Kecskeméten!